Pajumäe toodang sai mahemärgi

 

Sakala, 06.12.2005 lk 1, Jüri E. Kukk

http://www.sakala.ajaleht.ee/061205/esileht/uudised/5018848.php

 

 

 

Abja valla Pajumäe talu jogurt ja kohupiim on Eestis ühed esimesed piimatooted, mis hakkavad kandma mahemärki.

Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg ütles, et mahemärk on kaheksal tootel ja üheksas on peagi tulekul, kui õnnestub saada maheküüslauku.

 

«Mahelisandeid muretseme Ökosahvri kaudu Saksamaalt,» selgitas Veidenberg.

 

Pajumäe pakub nii tavalist kui lisanditega jogurtit ja kohupiima. Maitsestamiseks tuleb hankida mahedalt toodetud vanilli, rosinaid, kama ja muud.

 

«Ootame, et üks astelpajukasvataja saaks tunnustuse, siis võime sedagi lisan­dina kasutada,» lausus talunik. Mahepiim on Pajumäel omast käest.

 

Tootearendusega tegelev Pajumäe talu pakub rohkem kui 20 sorti piimatooteid. Talu müüb neid Viljandi, Pärnu, Tartu ja Valga turul ning pakub kauplustele, koolidele ja lasteaedadele.

 

«Mahetoodang on rahakotiga seotud: see on kallim, sest kulutused on suuremad,» selgitas Veidenberg.

 

Mahemärgi said ka Harjumaa aktsiaseltsi Saidafarm tooted. Juhan Särgavale kuuluva Saidafarmi toodetest said tunnustuse kohupiim, jogurt ja juust.

 

Konjunktuuriinstituudi viimaste uuringute andmetel on üle poole Eesti elanikest nõus ostma mahetooteid juhul, kui need on kuni kümme protsenti tavalisest põllumajandustoodangust kallimad.

 

Eestis on kokku 1015 mahetootjat, kelle hooldada on ligi 64 000 hektarit põllumaad. Mahetöötlejaid on koos Veidenbergi ja Särgava ettevõtetega kokku üheksa.