Pajumäe talu tooted leidsid tunnustamist

 

Sakala, Helgi Kaldma, 27.05.2006
http://sakala.ajaleht.ee/290506/esileht/5021220.php


Neljapäeval Jänedal olnud teisel eesti maatoidu tunnustamisel väärisid kõige enam tähelepanu Abja valla Pajumäe talu mahedad kohupiimakreemid ja jogurtid.

Neljapäeval hinnati Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldusel Jänedal Musta Täku tallis eesti maatoitu. Tunnustatud maatoidu tiitli pälvis seal 28 toitu või toodet. Kaheksa neist valmivad iga päev Abja valla Pajumäe talus.

Tunnustus tuleb kasuks

«Uusi tooteid on nende hulgas kaks: mahe maitsestamata biojogurt ja vaniljekreem astelpajukastmega,» ütles Pajumäe talu perenaine Annika Veidenberg, olles rõõmus selle üle, et Pajumäe kaup Jänedal märkamist leidis. Teised on tema sõnul vanemad, juba paljudele ostjatele tuntud tooted.

«Seal oli uskumatult palju hindajaid koos, üldse oli neljapäeval Jänedal palju rahvast,» lisas Pajumäe perenaine.

Ise jõudis ta pealinnas olnud asjatoimetuste tõttu Jänedale alles siis, kui hindamisega oli juba ühele poole jõutud, ning pidi lahkuma enne tiitlite väljajagamist. Talu esindas Pajumägede 20-aastane üliõpilasest poeg Viljar. Tema oligi järgmise päeva eksamist hoolimata esindustooted Jänedale viinud ja võttis seal ka kaheksa tunnistust vastu.

«See oli päris huvitav kogemus,» ütles Viljar Veidenberg eile pärast õnnestunud geneetikaeksamit. Seal võistlusel ei esindanud ta talu esimest korda.

Annika Veidenberg loodab, et eesti tunnustatud maatoidu nimetus tuleb edaspidi toodete müügil kasuks, kuigi kauplused pakuvad juba praegu ise nende talu toodetele turgu.

Pealinnas müüakse Pajumäe tooteid juba mitmes paigas, ka Tallinna ja Stockmanni kaubamajas. Sealjuures ostetakse Rapla kesklinna Karmani kaupluses Pajumäe kaupa rohkem kui hiiglaslikus Stockmannis. «Suures ei leita meid lihtsalt üles,» on mahedate kohupiimatoodete ja jogurtite valmistaja oma silmaga veendunud.

Nii Rapla kui Kuressaare on Abja kandi mahetootjad ise üles leidnud. Eile viibiski Annika Veidenberg kutsutuna Kuressaare teisel kevadlaadal, homme aga sõidab ta kaubakoormaga Rocca al Mare laadale.

Perenaise sõnul kasutab Pajumäe talu iga päev mahetoodeteks poolteist tonni täispiima.

Lihapraest piparkookideni

Üldse olid kaubandus-tööstuskojale eesti maatoidu tunnustamise avalduse esitanud üksteist tootjat, pakkudes välja üle kolmekümne toote või toidu.

Lisaks Pajumäe talu piimatoodetele leidsid tunnustamist Jäneda mõisa kaks lihapraadi ja kuumsuitsutatud forell, Võrumaa Nopri talu kolm kreemi ja võiet, Põlva lihatööstuse kaelakarbonaad marinaadis, Otepää lihatööstuse Edgar kotletid ja tervisegrill ning ka vigurpiparkoogid ning mõned marjasaadused, sealhulgas maasika- ja mustsõstravein.

TUNNUSTATUD

Pajumäe talu tooted

• Maasika-kohupiimakreem
• Mahe ürdikreem
• Kohupiimakreem köömnetega
• Mustsõstrajogurt
• Mahe maitsestamata biojogurt
• Mahe jogurt kamaga
• Mahe rosina-kohupiimakreem
• Vaniljekreem astelpajukastmega