0,00  0 items

Ostukorvis ei ole tooteid.

 


Test: milline on parim kohupiim?


Naised, 11.08.2008

http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=12464



Ehkki müügil olevad naturaalsed kohupiimad maitsevad üsna sarnaselt,
erinevad need konsistentsi poolest. Nii sobivadki soolaste toitude ja magusate
küpsetiste valmistamiseks erinevad kohupiimad.
kohupiimad

Millisest naturaalsest kohupiimast saab õhtusöögiks kõige kergema
vaevaga midagi maitsvat meisterdada? Käisime läbi Tallinna kesklinna suuremad
kauplused ja avastasime müügilt tervenisti 11 erinevat maitsestamata kohupiima.
Proovisime neid pimetesti korras ja hindasime nii kohupiima konsistentsi (kas
teraline või kreemjas) kui ka maitset (kas hapukas või magusapoolsem).

Üllatuslikult selgus, et sõna “rasvatu” kohupiimapakendil pole üldse tarvis
peljata. Pimetestis oli väga raske aru saada, milline kohupiim sisaldab rasva ja
milline mitte. Muidugi annab 12 rasvaprotsenti Saida kohupiimale erilise suus
sulava maitse. Kuid mõned tootjad, näiteks AS Tere, suudab oma light-kohupiimale
anda niivõrd pehme konsistentsi ja kergelt hapuka maitse, et puuduvaid
rasvaprotsente süües ei tunnegi.

Pehmema ja kreemjama konsistentsiga
kohupiimad sobivadki testijate ühisel hinnangul pigem magustoitudeks või
leivamääreteks. Teralisema konsistentsiga kohupiimadest saab aga väga hea külma
suvise kastme, mis koos erinevate lisanditega sobib hästi värskete
keedukartulite, aga ka näiteks suitsukala kõrvale. Kõige kuivema konsistentsiga
tooteks osutus Mumuu 0,5% kohupiim, kogenud kokkajate sõnul aga on see
suurepärane nn pagarikohupiim, mis sobib eriti hästi küpsetamiseks.

Testis osalenud kohupiimad

Tere kohupiim. Rasvasus 5%. 200 g paki hind
9.50
20 punkti.
“Hea tasakaalustatud maitsega, õrnalt teraline, ka niisama
mõnus süüa.”

Pajumäe talu Mahe kohupiim. Rasvasus 12%. Tootja Pajumäe
talu (Viljandimaa). 470 g karbi hind 26.90
20 punkti.
“Super-maitsev! Nagu
kohupiimakreem – nii pehme! Kergelt hapukas. Ilmselt hästi toitev.” Naiste
lemmik!

Aasa kohupiim. Rasvasus 9%. Tootja ASi Pieno Žvaigždes filiaal
Kauno pienas (Leedu). 300 g paki hind 21.50
20 punkti.
“Maitse ja
konsistentsi poolest meenutab pigem kodujuustu, kuid väga maitsev! Teraline.
Rammus.”

Saidafarm ASi kohupiim. Rasvasus 10-12%. Tootja AS Saidafarm
(Harjumaa). 200 g karbi hind 10.90
17 punkti.
“Väga eriline maitse, mõnelt
väiketootjalt äkki? Väga omapärane, aga meeldiv – pehme, kreemine, võib otse
karbist leivale määrida.”

Old Farmeri kohupiim. Tootja AS Tere. Rasvasus
5%. 200 g paki hind 11.50
17 punkti.
“Lausa kreemjas, eriti pehme
konsistentsiga. Neutraalse maitsega.”

Farmi lahja kohupiim Naturaalne.
Tootja AS Rakvere Piim. Rasvasus 0,5%. 250 g paki hind 14.40.
17 punkti.
“Kuivavõitu, muidu pehme ja maheda maitsega.Väga naturaalne, sobib igasuguste
lisanditega.”

Tere kohupiim Light. Rasvasus 0,1%. 200 g paki hind 9.50
15 punkti.
“Hapuka maitsega, teraline. Parajalt lahja, koos tilli või
sibulaga väga maitsev.”

Ekstra rasvata kohupiim. Rasvasus 0,5%. Tootja AO
Maag Piimatööstus (endine Jõhvi Piim). 250 g paki hind 12.90
15 punkti.
“Mõnus teraline, meenutab kodujuustu, pisuke kõrvalmaitse, nagu oleks otse
udarast tulnud. Nõuab tugevaid lisandeid.”

Aasa kohupiim. Rasvasus 0%.
Tootja ASi Pieno Žvaigždes filiaal Mažeikiu pienine. 300g paki hind 20.90
15
punkti.
“Pigem kodujuust. Tundub väga lahja. Vesine. Kuivavõitu. Hästi
teraline, aga maitse on täiesti OK.”

Old Farmeri kohupiim, rasvasus
0,1%. Tootja AS Tere. 200 g paki hind 7.40 (kampaaniahind)
14 punkti.
“Hea
pehme, ehkki veidi kuivapoolne koostis. Hapuka maitsega.”

Mumuu kohupiim.
Rasvasus 0,5%. 250 g paki hind 12.90
11 punkti.
“Kastmeks liiga kuiv,
paks. Teraline. Raske süüa.”
Mis vahe on kodujuustul ja kohupiimal? Valio
Eesti AB tootegrupi- ja brändijuht Siiri Vare:

Kohupiima ja kodujuustu
valmistatakse erinevalt. Kohupiima tegemise põhimõte on väga lihtne:
kuumutatakse hapendatatud piima, mille tulemusel piim “läheb kokku”, kalgendist
saame kohupiima. Kodujuustu valmistamine on sarnane juustu tegemisega.
Kodujuustu tegemiseks hapendatakse lõss vähem hapuks kui kohupiimal ja seejärel
lõigatakse kalgend kuubikuteks, segatakse õrnalt ja kuumutatakse, mille käigus
kuubikust eraldub vadak ja muutub ilusaks ovaalseks kodujuustuteraks.

Kodujuust on maheda maitsega, ei ole nii hapu kui kohupiim. Kodujuustu saavad
süüa ka inimesed, kelle jaoks kohupiim on liiga hapu. Kodujuustul peavad peavad
olema selgelt ja ühtlaselt eristuvad terad (nagu pärlid). Kohupiimapastal
(separaatorikohupiimal) hinnatakse eelkõige ühtlast konsistentsi – et ei oleks
tükke sees. See sobib eelkõige kreemide valmistamiseks.

Kohupiim ja
vadakukohupiim on erinevad tooted, tavalisel kohupiimal on tooraineks piim või
lõss (kooritud piim). Rasvatut kohupiima valmistatakse hapendatud lõssist
(hapendatud kooritud piimast), rasvast kohupiima võib valmistada piimast
(rasvasus tavaliselt 1,5–2,5%) ja rasvatule kohupiimale koore lisamise teel.