0,00  0 items

Ostukorvis ei ole tooteid.

 

Teravilja säilituse päev Pajumäe talus

Sakala 25.08.1994, lk 2, Villo Saar (Endel Veliste fotod)

 

MÖÖDUNUD REEDEL oli järjekordselt sombune Ilm ja tibutas uduvihma. Abja valla Pajumäe talus näidati peremees Arvo Veidenbergi eestvõtmisel, kuidas säilitada niisket teravilja söödaks ilma kuivatamata.

Probleem sai alguse samasuguselt Adaveres peetud õppepäevalt. Seal lepiti Soome firma esindajatega kokku, et nende vahendite ja kogemustega oleks lihtsam algust teha.

Tavaline teravilja kuivatamine on meie taludes kõigile tuntud võte. Praegu on aga kütus kallis, ühistute suured kuivatid on osaliselt amortiseerunud ja võimsusest jääb puudu omagi tarbeks, rääkimata teenustööst. Enamik talusid on teraviljakuivatiteta.

On tekkinud vajadus säilitada teravilja niiskelt. Pajumäe talus olid ettevalmistused tehtud võrdlemisi lihtsalt ja kiiresti. Põrand oli valatud, salved valmis ja ka katus peal. Katusealuse ehitamine alles käis. Väike vihm ei seganud.

Talunikele näidati praegu kõige kättesaadavamat võtet, kuidas konserveerida täisterasid propioonhappega. Selleks oli „Bonsomer Estonia“ firma kohale toonudpropioonhappe ja selle doseerimise seadmed. Juhiseid andsid Soome konsulendid Eero Mäkeräinen ja Riitta—Kallio Saukkonen.

Propioonhapet kasutades võib söödateravilja purustamata säilitada vähemalt 12 kuud. Propioonhappe kaubanduslik nimetus on praegu „Ргоросогп” ja firma garanteerib, et see kaitseb söödateravilja bakterite ja hallitusseente eest kogu hoidmisperioodi jooksul. Vili säilitab oma maitseomadused.

Töötlemiseks oli vaja dosaatorit, tigutransportööri ja niiskusemõõtjat. Selliseid seadmeid on ka meil, sest heintaimedest silo tehes on need kasutusel, vajavad vaid reguleerimist.

 

„Bonsomer Estonia” esindus asub Tallinnas Liivalaia 14, tuba 12. Konsultant on Liina Jõeleht. Helistada saab telefonidel 68 36 83 või 68 34 05.

Õppepäeval konserveeriti värskelt koristatud odra „Elo” ja raagherne segu, mille niiskuseprotsent oli 22-25 piires. Niiskusest sõltub kasutatava konservandi kogus ja selle määramiseks on tabel.

Sellisele viljale kulus konservanti umbes 8 kg ühe tonni kohta.

Majanduslikku kalkulatsiooni ei julge täpselt avaldada, sest praeguse hinnapoliitika juures on see väga riskantne. Võib ehk öelda, et konserveerida tuli kolmandiku võrra odavam kui kuivatis kuivatada.

Tahaksin esile tõsta Annika ja Arvo Veidenbergi suurt tööd. Konsulentide abiga tegid nad kohapeal asja sama hästi kui selgeks.

Taluperemees Arvo Veidenberg on ehitanud palju uusi hooneid ja evitanud moodsat tehnoloogiat. Kuigi kogu põllumajandus on viljetsas seisus, leidub siiski võimalusi vee peal püsida üks näide ongi nimetatud odav laut koos tehnoloogiaga, millest suurt osa etendab korralik laudasõnnik Laudasõnnikut vajavad meie mullastikutingimustes kõik väärtuslikud põllumajanduskultuurid.